Workshop Fotografie 

thema: basiscursus (natuur & landschaps)fotografie

op een Fries skûtsje in Nationaal Park De Alde Feanen

logo NP AldeFeanen Logo IFG pmsII

In samenwerking met het bezoekerscentrum NP De Alde Feanen

deze workshop zal weer plaatsvinden op 7 mei 2017 (en bij slecht weer 14 mei als uitvalsdatum)

Aanmelden kan via de email bij Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten: € 95,-    |   Fryske Gea leden betalen € 85,-

 

Info:


Nationaal Park De Alde Feanen is een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. De landschappelijke variatie zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Zo komen er in De Alde Feanen circa 450 soorten planten voor en broeden er ruim 100 soorten vogels. Het landschap van De Alde Feanen is zeer gevarieerd en een lust voor elke landschap en natuurfotograaf.  Bezoekerscentrum Nationaal De Alde Feanen organiseert in samenwerking met professioneel fotograaf Fonger de Vlas  een fotografieworkshop met als thema “Natuur en landschapsfotografie”. Tijdens de workshop richt ik mij vooral op de basis van het fotograferen maar wordt de complete workflow van een professionele (natuur & landschaps)fotograaf behandeld. Na een theoriegedeelte in de educatieruimte van het bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen gaan we aan boord van het skûtsje om zeilend het gebied te verkennen en de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Fotograferen, leren, varen, gezelligheid en optimaal genieten en ontdekken van het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen staan centraal deze dag!

De workshop is vooral geschikt voor de beginnende fotograaf die zijn camera beter wil leren beheersen maar ook zeker interessant voor de al wat verder gevorderde fotograaf die wel eens wil zien en weten hoe een professioneel fotograaf te werk.

Inhoud workshop:

 • Een goede beheersing van je camera (niet meer op de automatische stand!)

 • Waarom werken professionele fotografen vaak met filters en meerdere belichtingen

 • Uitleg over fotograferen in RAW en hoe je deze bestanden kunt verwerken en nabewerken (in photoshop en lightroom)

 • Inzicht krijgen in licht, locatiekeuze en compositie en wat kan bijdragen aan het bewust maken van een goede foto

 • En antwoord op al je vragen

Voor wie is de workshop geschikt:

De fotografie workshop is vooral gerricht op de beginnende fotograaf maar de al wat verder gevorderde fotograaf komt zeker aan zijn trekken. Creatieve controle staat centraal, waarbij alle basiselementen aan bod komen zoals belichting, sluitertijd, diafragma, lichtkwaliteit en compositie. Voor de al wat verder gevorderde fotograaf staat verdere verbetering in de vorm van compositie, benadering en belichting van het onderwerp en geavanceerd gebruik van de camera en filter(s) centraal.  Je leert het begrijpen van licht, weersomstandigheden en het 'plannen' van een foto. Er wordt ook aandacht besteed aan het  werken met filter(s) en het toepassen van meerdere belichtingen. De workshopdocent beschikt over heel veel ervaring en kennis van het gebied en brengt je naar de mooiste locaties. De groep is klein (max. 14 deelnemers) zodat iedereen op zijn eigen niveau begeleid kan worden. Iedereen is op zijn eigen manier met fotografie bezig en de ervaring leert dat naast het geven van algemene informatie iedereen zijn eigen vragen heeft en tegen zijn eigen beperkingen aanloopt. Ik wil je graag helpen hierin een stap te maken om beter en bewuster te leren fotograferen. De deelnemers tot nu varieerden van beginnende fotografen die een camera hebben aangeschaft en deze graag van de automatische stand af willen krijgen tot gevorderde landschaps/natuurfotografen met professionele apparatuur. Iedereen wordt zoveel mogelijk op zijn af haar eigen nivo begeleid. De schitterende omgeving en het met zijn allen op pad zijn en ervaringen met elkaar uitdelen doet de rest!

Bij prijs zit inbegrepen:

 • alle informatie die tijdens de workshop/presentatie wordt gedeeld in PDF-formaat/E-Book zodat je na de tijd alles nog eens rustig na kunt lezen

 • eten en drinken aan boord (uiteraard mag je zelf ook eten en drinken meenemen)


Het programma is als volgt:

13:00 uur

Ontvangst bij Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Met behulp van een beamerpresentatie behandelen we kort de complete workflow van de professionele fotograaf. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • het begrijpen van je camera, het handmatig instellen en tips en trucs van de professionals

 • het verwerken en bewerken van RAW bestanden (in photoshop en lightroom)

 • het begrijpen van licht, weersomstandigheden en het 'plannen' van een foto

 • compositieleer

 • het werken met verschillende filters, objectieven en meerdere belichtingen

 • en uiteraard antwoord op al je vragen

14:00 uur

Het theoriegedeelte duurt ongeveer 1 uur daarna gaan we met z'n allen aan boord van het Skûtsje en hijsen de zeilen (handen uit de mouwen!) na anderhalf uur komen we op een mooie fotografeerplek midden in Nationaal Park De Alde Feanen waar je alleen met een boot kunt komen.

15:30 uur

Alle opgedane kennis gaan we hier in de praktijk brengen. De groep is klein en  daardoor kunnen we iedereen op zijn of haar eigen nivo begeleiden.

17:30 uur

We nemen even pauze om wat te eten en varen verder en gaan op zoek naar een goede locatie om de zonsondergang te fotograferen. In de uren voor en vlak na de zonsondergang veranderd het licht en de omstandigheden continue. Dit is voor een natuur & landschapsfotograaf het belangrijkste moment van de dag. Hier gaan we dan ook uitgebreid op in.

19:30 uur

Aangekomen op een mooi plek om de zonsondergang te fotograferen.

21:15 uur zonsondergang

Een half uur na zonsondergang gaan we weer aan boord en varen we terug naar het Bezoekerscentrum waar we om ongeveer 22:00 weer voet aan wal zetten en eindigt de workshop.

Na afloop van de workshop is er de mogelijkheid om de foto's in een afgeschermd webalbum te delen en te evalueren en is er ruimte om nog (digitaal) vragen te stellen.


Wat heb je nodig:

 • Een camera die handmatig kan worden ingesteld (diafragma, lichtgevoeligheid en sluitertijd) en die in RAW kan fotograferen. Alle digitale spiegelreflexcamera's beschikken over deze mogelijkheid maar er zijn ondertussen ook semiautomatische camera's die prima voldoen. Als je twijfelt neem dan contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Een statief. Is niet strikt noodzakelijk maar eigenlijk ook wel. Voor een goede foto is een statief erg belangrijk!

 • Als je al over filters beschikt neem deze dan uiteraard mee.

 • Warme kleren, laarzen en een regenpak

 

Wat als het slecht weer is:

Over het algemeen is slecht weer en mooi weer ideaal fotoweer maar als het echt een grijze druilerige dag is verplaatsen we de fotoworkshop een dag naar de zondag daarop

Workshop Landschapsfotografie
Workshop Fotografie De Alde Feanen Sktsje 16
Workshop Fotografie De Alde Feanen Sktsje 17
Workshop Fotografie De Alde Feanen Sktsje 18
Workshop Fotografie De Alde Feanen Sktsje 9
Workshop Fotografie De Alde Feanen Skûtsje 5
Workshop Fotografie Sktsje De Alde Feanen 10
Workshop Fotografie Sktsje De Alde Feanen 9
Fotoworkshop 2mei2015 13
Fotoworkshop 2mei2015 4
Workshop Fotografie De Alde Feanen Sktsje 7
Fotoworkshop Skutsje 2
Fotoworkshop Skutsje 3